Antasidit ovat mahan happamuutta vähentäviä aineita, jotka neutraloivat mahalaukun suolahappoa. Niitä käytetään esimerkiksi närästyksen, liikahappoisuuden ja refluksitaudin oireiden hoitoon. Antasidin vaikutus on nopea.
Antasidien ryhmään kuuluu useita valmisteita. Maailmalla käytetään yleisesti esimerkiksi erilaisiin magnesium-, alumiini- ja kalsiumsuoloihin pohjautuvia valmisteita. Suomessa myynnissä olevissa antasideissa on vaikuttavina aineina magnesium- ja kalsiumsuoloja. Alumiinisuoloja sisältäviä valmisteita ei Suomessa enää käytetä. Myös ruokasooda, natriumbikarbonaatti, kuuluu kemiallisesti samaan ryhmään kuin antasidit.
Tuttuja, pitkään käytettyjä närästyslääkkeitä
Antasidit ovat vanhimpia aineita, joita on käytetty mahan happovaivojen hoitoon. Ihmiset ovat pureskelleet kalkkia eli kalsiumkarbonaattia vatsavaivojen lievittämiseksi vuosisatojen ajan. Ensimmäinen kaupallinen valmiste sai alkunsa vuonna 1928, kun amerikkalaisen farmasistin James Howen vaimo kärsi vatsanpoltteista. Howe päätti kehittää happoja neutraloivan lääkkeen, ”anti-acidin”. Hän sekoitti kotonaan sokeria ja kalsiumkarbonaattia ja antoi sitä vaimolleen. Valmistetta alettiin käyttää laajemmin St. Louisin alueella, ja kaksi vuotta myöhemmin ensimmäinen tehdasvalmisteinen antasidi tuli markkinoille. Pian muutkin alkoivat valmistaa antasideja esimerkiksi kaliumin, alumiinin ja magnesiumin suoloista. Nykyään antasideja on myynnissä itsehoitokäyttöön maailmanlaajuisesti.
Liikahappoisuuden hoitoon tarkoitettuihin antasideihin kuuluu kalsiumkarbonaattia ja magnesiumsubkarbonaattia sisältävä Rennie, joka sopii yli 12-vuotiaille itsehoidossa. Sen käyttö myös raskauden aikana on sallittua.
Vaikutustapa
Antasidin karbonaattiosa reagoi mahalaukussa mahahapon kanssa ja neutraloi sitä, jolloin muodostuu vettä ja liukoisia kloridisuoloja. Mahahapon neutraloituessa vatsan pH nousee ja happamuuden aiheuttamat oireet helpottuvat.
Antasidien vaikutusaika tyhjään mahaan otettuna on noin 20–60 minuuttia. Ruokailun yhteydessä otettuna vaikutusaika voi olla kaksi tuntia. Eri valmisteiden vaikutusajassa on suuria eroja.
Käyttötarkoitukset
Antasideilla voidaan hoitaa esimerkiksi:
- Närästystä eli polttelua rintalastan takana
- Refluksitaudin oireita
- Lieviä liikahappoisuuden oireita
- Niistä voi olla on apua myös muihin liikahappoisuuden aiheuttamiin ruoansulatusvaivoihin, kuten mahan turvotukseen tai liikahappoisuudesta johtuvaan pitkäaikaiseen yskään
Milloin lääkäriin?
Antasideja voi käyttää tilapäisesti itsehoidossa, mutta niitä ei pidä käyttää pitkään omatoimisesti. Antasidit eivät estä tai paranna mahan liikahappoisuutta.
Jos oireita esiintyy useita kertoja viikossa pitkiä aikoja, on syytä käydä lääkärissä selvittämässä vaivan syy. Voimakas kipu rintalastan alaosassa on syy lähteä heti lääkäriin, koska sydäninfarkti ja sepelvaltimotauti voivat oireilla tällä tavalla. Myös esimerkiksi närästys rasituksen aikana sekä ja erilaiset muut oireet närästyksen yhteydessä, esimerkiksi nielemiskipu, vaativat lääkärin tutkimuksia. Lääkäriin hakeutuminen on aiheellista myös siinä tapauksessa, että itsehoito ei auta tai oireet palaavat heti hoitokuurin jälkeen.
Muiden lääkkeiden käyttö
Antasidit vaikuttavat monien muiden lääkkeiden imeytymiseen, ja siksi muut lääkkeet tulisi ottaa kaksi tuntia ennen antasideja tai kaksi tuntia antasidien jälkeen. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaan käytettävät lääkkeet, jotkin antibiootit, verenohentaja varfariini, tulehduskipulääke naprokseeni ja beetasalpaaja propranololi eivät välttämättä imeydy normaalisti, jos antasidia otetaan kahden tunnin sisällä niiden otosta. Jos apteekissa varoitetaan käyttämästä magnesiumia tai kalsiumia sisältäviä valmisteita yhtä aikaa jonkin lääkkeen kanssa, myöskään antasideja ei pidä käyttää.
Haittavaikutukset ja rajoitukset
Suurten antasidiannosten käyttöön voi liittyä ummetusta tai ripulia. Noudata siksi pakkausselosteessa olevia annosohjeita.
Kalsiumkarbonaatista noin kolmasosa imeytyy suolistosta. Tähän liittyy pieni riski, että veren vapaan kalsiumin määrä suurenee ja kalkkia sisältävien munuaiskivien muodostus lisääntyy. Jos sinulla on munuaisten toimintahäiriö, noudata lääkärin ohjeita.